Co je to prostata http://www.erectmax.cz/blog/co-je-prostata/? Jedná se o mužskou předstojnou žlázu, která se nachází v blízkosti močového měchýře a přímo doléhá na močovou trubici. Tvoří se v ní přibližně 30% ejakulátu, který má za úkol chránit spermie a tudíž i podporovat mužovu potenci. Jenže s přibývajícím věkem se jinak malá prostata o velikosti vlašského ořechu začíná pomalu zvětšovat a utlačovat močovou trubici. Nejedná se přitom o žádný ojedinělý problém, v pokročilejším věku trápí každého druhého muže.

Problémy s prostatou

Zvětšující se prostata má za následek utlačování močové trubice. To může vést k nepravidelnému močení a nedostatečnému vyprázdnění močového měchýře. Muž pociťuje častější potřebu močení, přičemž je velmi bolestivé a doprovázeno nepříjemnými pocity. Ovšem stále se zvyšující se prostata může mít vliv i na kvalitu erekce nebo mužovu potenci. Prostata totiž zhoršuje i průtok krve či ejakulátu. Mnoho mužů však tento problém spíše bagatelizuje a prvotní symptomy přehlíží. Přitom může postupně dojít k eskalaci celého problému, který je možné později řešit pouze operativně. Pozor by si měli dát hlavně muži, u kterých je zvýšené riziko rakoviny prostaty. V takovém případě se doporučuje absolvovat pravidelná vyšetření alespoň 1x ročně.

Přírodní medikace

Co funguje jako prevence?

Zvětšování prostaty je možné alespoň částečně předejít za pomoci nejrůznějších doplňků stravy na přírodní bázi. Většinou se jedná o směs bylin v čele s kotvičníkem, macou peruánskou nebo vrbovkou. Velmi účinné jsou ale i tzv. Kegelovy cviky, které se doporučují nejenom jako prevence, ale i u prvních symptomů. Tyto cviky vyvinul americký gynekolog Arnold Kegel již v roce 1948. Samozřejmě pomůže ale i zdravý životní styl, pestrá strava a dostatek pohybu. Prostatě příliš nesvědčí sedavé zaměstnání, na to pozor. Muži by se ale měli vyhnout i kouření nebo nadměrné konzumaci alkoholu.