Pálivá jídla jsou zdravá

Někdo miluje pikantní chuť jídel a s oblibou si rád pokrmy vylepšuje různými druhy pálivých omáček. Některé kuchyně jsou svojí pálivostí přímo vyhlášené. Patří sem rozhodně kuchyně indická, mexická nebo i maďarská kuchyně Mpochoutky. Víte, jak pálivé jídlo prospívá našemu zdraví a proč bychom se měli naučit jíst právě pálivá jídla s chutí?

gulas

Chilli paprička nebo kajenský pepř za svou pálivost vděčí látce zvané kapsaicin. Je to vlastně jakási obraná látka, která má zajistit, aby plody nesnědla zvířata. Ta je ve většině případů skutečně nekonzumují. Ovšem kapsaicin má pro lidské zdraví řadu benefitů. Podporuje například funkci oběhového systému, tedy cirkulaci krve v organizmu a také ředí krev. Proto může pomoci předcházet například srdečním infarktům nebo mozkovým mrtvicím. Dále také snižuje tzv. „zlý“ cholesterol, a to tím způsobem, že jej rozpouští a odvádí z těla pryč. V současné době se mnoho lidí potýká s vysokou hladinou cholesterolu.

papricka

Pokud se snažíte zhubnout, pak vás jistě bude zajímat, že kapsaicin zvyšuje činnost metabolismu. Studie ukazují, že pokud sníte jednu pálivou papričku, pak se může činnost vašeho metabolismu zvýšit až o pětinu během následujících čtyřiadvaceti hodin. A to se vám při snaze zhubnout bude hodit. Podle dalších studií kapsaicin z chilli pomáhá bojovat proti nádorovým buňkám. Údajně může sloužit jako prevence rakoviny žaludku, slinivky, plic nebo prostaty. Pokud nejste fanoušky pálivého jídla, ale přesto byste ho rádi začali zařazovat do svého jídelníčku, pak začněte pomalu. Tělo si musí na pálivé pokrmy zvyknout. Nadměrná konzumace by vám mohla způsobit různé zažívací potíže. Pikantní jídla také rozhodně nejsou vhodná pro osoby, které mají citlivější zažívaní, žaludeční vředy či potravinovou alergii na některé druhy koření. Také děti a těhotné ženy by měly být v konzumaci velmi opatrné.