Sladit bychom opravdu měli mnohem méně. Nárůst obezity obyvatel je vidět na výsledcích výzkumů i na ulicích. A s tou je spojeno mnoho onemocnění v čele s cukrovkou. Ale když si chceme přeci jen občas osladit, co použít? Osladíme si naši oblíbenou kávičku cukrem bílým, hnědým nebo třtinovým? Je bílý rafinovaný cukr opravdu o tolik škodlivější než jeho hnědá varianta či třtinový příbuzný? Připlácíme v obchodech opravdu za něco zdravějšího pro naše tělo? Nebo ne?
Ovoce má přirozeně sladkou chuť díky fruktóze a glukóze, které se v něm vyskytují v různých poměrech. Mléčný cukr je laktóza. V pivu zase najdeme cukr maltózu. V souvislosti s pojmem cukr si ale většina z nás představí sacharózu, tedy řepný cukr. Ovšem hnědý a třtinový cukr je též sacharóza. Jak to tedy je?
Cukr bílý
– klasický produkt, který je vyroben z cukrové řepy, se používá tradičně ke slazení a konzervaci
– u některých potravinářských produktů tvářících se často jako ty „lepší“ bývá nahrazován glukózo – fruktózovým sirupem, jehož výroba je levnější
Cukr hnědý
– je vlastně totožný s cukrem bílým, pochází též z cukrové řepy
spočívá především v tom, že není vybělen (tedy rafinován)
– díky tomu, že není rafinován obsahuje na rozdíl od cukru bílého malé množství minerálních látek, stopových prvků, vlákniny a vitamínů
Abychom tyto prospěšné látky z hnědého cukru nějak významně využili, museli bychom ho jíst dle odborníků doslova po kilech. Hnědý cukr obsahuje například na 100 gramů 133 miligramů draslíku. Bílý pouze 2 miligramy. Pokud budete ale chtít ve svém těle doplnit draslík, budete to provádět pomocí cukru? Asi ne. Pravděpodobně sáhnete spíš po zelenině (např. špenát ho obsahuje 426 miligramů na 100 gramů). V této souvislosti hovoříme o tzv. paradoxu zdravějšího hnědého cukru. Přesto se veřejnost obecně uchyluje k názoru, že hnědý cukr je prostě zdravější. Toho se bohužel dá v obchodu použít k větším ziskům i tím, že se bílý cukr obarví na hnědou barvu.
Cukr třtinový
– je vyroben z cukrové třtiny, proto je produktem dováženým především z Asie a Jižní Ameriky, má lehce odlišnou chuť než cukr bílý a hnědý
– podobně jako cukr hnědý obsahuje též o něco více mikronutričních látek (a podobně bychom k jejich využití museli cukr jíst ve velkém), pro zajímavost lze uvést, že výše zmiňovaného draslíku obsahuje méně než cukr hnědý a to 90 miligramů na 100 gramů